Każdy z nas zna to uczucie, kiedy po długiej podróży w jakikolwiek sposób – samochodem, pociągiem, autobusem czy pieszo – głód daje się we znaki tak mocno, że czasem nie jesteśmy w stanie myśleć o niczym innym, niż zjedzeniu czegoś ciepłego, albo czegokolwiek, co nas nasyci. Dzieje się tak, gdy ktoś nie przygotował się odpowiednio do drogi i nie zabrał ze sobą kanapek czy czegoś do przegryzienia. Nie jest też tajemnicą, że uczucie głodu jest znacznie mocniejsze i bardziej dokuczliwe, gdy podróż odbywa się w warunkach niskiej temperatury. Późną jesienią czy zimą nasze ciało wymaga szczególnej troski i zabiegów, które nie tylko dostarczą mu energii do działania, ale sprawią również, że nie będzie zbyt szybko traciło ciepła, co również wpływa na to czy jesteśmy mniej lub bardziej głodni.
Bo nasze ciało cały czas zużywa energię, a energia bierze się z jedzenia i wody. Ciało pracuje, by utrzymać pewną temperaturę i zapewnić funkcjonowanie wszystkich narządów. Gdy brakuje paliwa do pracy, to i uczucie zimna w chłodne dni przybiera na sile. Dlatego właśnie tak dobrze je nam się posiłki ciepłe zimą czy jesienią. Są one sposobnością do zregenerowania energii i ogrzania się od środka. Z tego samego powodu latem przejawiamy swoistą niechęć do jedzenia ciepłego i wolimy jeść coś na zimno.
Osoby odwiedzające Świnoujście jesienią lub zimą mogą być pewne, że apetyt będzie im dopisywać. Rozległe dzikie tereny otaczające miasto, rezerwaty i piękne miejsca do zwiedzenia wymagać będą ruchu i pieszych wędrówek, a w chłodniejsze pory roku mocny wiatr sprawia, że temperatura wydaje się być jeszcze niższa, niż faktycznie jest. Dlatego zawsze warto wziąć ze sobą na drogę coś do zjedzenia i termos z ciepłą herbatą, by być odpowiednio przygotowanym na przygodę w chłodny dzień.
Z drugiej strony piesza wędrówka po dzikich okolicach Świnoujścia i uczucie głodu, które spacer wyzwoli w każdym są doskonałą okazją do zakosztowania pysznych dań czekających na każdego wędrowca w Karczmie rybnej Rybaczówka. Po długiej podróży w chłodny dzień ciepły posiłek jest tym, na co każdy czeka. Można jeść zapiekanki czy pizzę, można jeść hamburgery i frytki, ale nic nie zastąpi dania przygotowanego ze świeżych składników i doprawionego tak, że nigdy nie zapomni się jego smaku. Mowa o pysznych rybach, wieprzowinie czy wołowinie podawanych w towarzystwie warzyw, ziemniaków i wspaniałych sosów. Fast foody są dobre na chwilę, w momencie, gdy nie ma się czasu na samodzielne gotowanie. Ale prawdziwą ucztę zapewnią tylko bogate dania przygotowane na świeżo przez zawodowych kucharzy, a nie serwowane wprost z mikrofalówki.